Régi kedvencem ez a jellegzetes ízű és illatú, citromos-diós hartyáni sütemény, amelyet hagyományos recept alapján, ám ezúttal nem csupán szívalakban formáztunk meg. Kilengésünk megbocsátható, még a harmadik szomszédban is érezni lehetett, amikor sült a hercel, elnyomva a vasárnapi grillparti nem kevésbé ínycsiklandó illatát. A nem csekély mennyiség pedig hamarabb elfogyott, mint reméltük. Sebaj, hamarosan készítünk újabb adagot, így azoknak is jut, akik kimaradtak a kóstolásból!
Bár a recept nem ismeretlen számomra, a pontosság kedvéért alapul vettük a Tájak és ételek Magyarországon című, jól bevált szakácskönyvet (CasteloArt Kft., 2008).
Hozzávalók:
-
10 tojás
-
1 kg liszt
-
125 g margarin
-
csipet só
-
1 dkg élesztő
-
1 citrom héja (belefacsartuk a levét is)
-
4 evőkanál zsír
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 kávéskanál sütőpor
-
1 púpozott kanál tejföl
-
10 dkg reszelt dió
A tojássárgáját különválasztjuk a fehérjétől, utóbbit félretesszük, mert a végén majd ebbe fogjuk beleforgatni a sütiket. A tojássárgájához hozzáadunk egy csipet sót, a 4 evőkanál zsírt, majd belereszeljük fél citrom héját.
Előkerült a zsírosbödön
Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. Az élesztőt a tejfölben kikeverjük, hozzáöntjük, majd aztán a megolvasztott margarint is.
Olvad a vaj, alakul a remekmű
Beleszitáljuk a lisztet. Kevés tejet vagy citromlevet is önthetünk hozzá, mi mindkettőből tettünk, nem bántuk meg.
Ebből lesz a tészta
Eztán jól összedolgozzuk a tésztát, meggyúrjuk és kb. 1,5 cm vagy még annál is vékonyabb vastagságúra kinyújtjuk.
A tésztagyúráshoz bizony erő is kell
Elővettük a sodrófát is
Összekeverjük a reszelt diót, kevéske cukorral és a maradék fél citrom héjával.
Még mindig a sodrófa..
Kiszaggatjuk a tésztát szív-, de rendhagyó módon akár hintaló és egyéb alakúra, belemártjuk a tojásfehérjébe, a diós egyvelegbe, majd sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és kisütjük!
Sütőbe a hintalóval!
Régi stílusú, előmelegített gázsütőben alacsony fokozaton érdemes sütni, ha elérte az aranyló színt, vegyük ki! Eztán nincs más dolgunk, mint megmenekíteni – legalább a sütemény egy részét – a kíváncsi tekintetek elől.
Büszkélkedtünk az aranybarna sütikkel
Elkészítési idő: mókázással együtt 2 óra.
S. R.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Krutzifix 2016.12.01. 22:03:21